Hytte i Oslofjorden

Hyttene på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen er attraktive eiendommer. De ligger veldig nærme Oslo, samtidige som de gir en god helge og ferie følelse. Hyttene er bare en båttur fra aker brygge, som gjør at hyttens nytteverdi øker betraktelig, sammenlignet med en hytte på Tjøme. Men hyttene har kun innlagt strøm og vann, og bruker felles utedo i nærområdet. Det er også begrensinger om hvor store hyttene kan være, enten 40 kvm på en flate eller 32 kvm med hems. Reglene er strenge for utvidelse og nybygg og blir fulgt godt opp av myndighetene.

Prisen

Hyttene går for rundt 3 til 4 millioner kroner. I fjor var det kø for å komme på visning på de tre forskjellige øyene, og budrundene gikk varme. Det var også flere tilfeller av såkalt «kupping av boligen» både før visning og noen ganger under visning. Det ser ut som 2017 fortsetter der 2016 slapp, så prispresset fortsetter.

Hytte som investering?

Disse minihyttene skal ha steget over 40% i verdi over de siste tre årene. Noe av grunnen til dette er at fergen som går ut til øyene har fått utvidet avganger og stoppestedet på fastlandet er flyttet bort fra Vippetangen til foran rådhuset. Dette gir økt tilgjengelighet og er tydeligvis viktig for oslo-beboere som eier flertallet av hyttene. Prisveksten på hyttene er sannsynligvis ikke nådd toppen. Med økt innbyggertall i Oslo og prisvekst generelt på boliger vil det fortsatt kun være de samme 573 minihyttene fordeler over de tre øyene tilgjengelig. Det ser også ut som det er en trend at vi hyttekjøpere ønsker kortere vei til hytta og er villig til å betale for å få dette til.

Miljøet på øyene

Siden prisen på hyttene stiger kraftig er det kun pengesterke menneskene som har råd til å kjøpe disse hyttene. Det er også et uvanlig krav på øyene at hyttene ikke kan pantsettes eller belånes. Dette fører til enda høyere terskel for familien som ønsker å kjøpe hytte her. Gjør dette noe med miljøet på øyene? Beboere vi selv har snakket med merker lite til miljøforandring på øyene. Vi selv merker heller ingen forskjell når vi drar ut på dagsbesøk til strendene på øyene. Og godt er det.

Godt nok?

Mens Nakholmen, Bleikøya og Lindøya har klart sine begrensinger til hus, tomt og fasiliteter er det andre hytter lags sjøen som er mer attraktive og kostbare. Vi har sett på de dyreste sjøhyttene som er solgt i det siste og viser deg følgende diagram

dyreste-hytter.jpg

Det er ingen tvil om at en hytte på sjøen er en stor og dyr investering. Men alt tyder på at det vil lønne seg over tid.

This article is my 3rd oldest. It is 438 words long, and it’s got 0 comments for now.